כנסיית השכל

תאריך הקמה: 1990
מיקום: שדרות
חברי הלהקה: יורם חזן, רן אלמליח, דוד ראסד, דניאל זייבלט, עמי רייס
אלבומים בולטים: דברים בלחש, כנסיית השכל, רוץ ילד

שדרות, דרום הארץ, פריפריה רחוקה פיזית ותרבותית מתל אביב. העיר הגדולה. המוזיקה בשנות התשעים במדינת ישראל ממוקדת בתל אביב שכללה להקות רוק משוחררות ופרועות. אך במקלט בשדרות, שני תיכוניסטים יורם חזן ורן אלמליח שוקדים על הקמת ההרכב החדש שלהם, כשההשפעות שלהם רחוקות לחלוטין מהלך הרוח שמוכתב בשדרות. עם קוד גנטי מוזיקלי שמורכב מניק קייב, מוריסי, דפש מוד וג’וי דיוויז’ן, קמה לה “כנסיית השכל”, על שם משפט מספרו האייקוני של רוברט מ. פירסינג, “זן ואמנות אחזקת האופנוע”. המטרה היא ליצור רוק עברי אפל וקודר שמוכיח שאפשר ליצור מוזיקה כזו גם בשדרות ולא רק במנצ’סטר.

אך היותם חריגים בביתם, כמו גם העובדה כי לא ניתן להצליח בדרום הארץ, הביאה אותם לתל אביב גם שם היו חריגים מבין גל הלהקות התל אביביות ששטף את המחצית הראשונה של העשור. כשהם גרים בדרום תל אביב בדירה קטנה ומלטשים את החומר העתידי שלהם. קובי אוז, סולן “טיפקס”, גם הוא יוצא שדרות, סייע להם והשפיע עליהם בהכנסת ההשפעות של מוזיקה צפון אפריקאית אל הרוק שיצרו. עם התבססותם בסצנה התל אביבית ותחילת קשרים עם מפיקים בעלי שם כמו דני רכט והיצן זעירא, הלהקה נכנסת להקליט את אלבומה הראשון “דברים בלחש” שיצא ב-1992 והופק ע”י סולן “נקמת הטרקטור”, אבי בללי.

האלבום שהושפע מרוק אלטרנטיבי אפל, זכה להצלחה ומיצב את האאוטסיידרים משדרות כאחת מההבטחות הגדולות של הרוק הישראלי. שירים כמו “אני מאמין”, “השיר מהגן” ושיר הנושא שכללו גם את אותן השפעות מזרחיות, הפכו את הלהקה לסנסציה תוך כדי שהיא חולקת הצלחה עם “מופע הארנבות של ד”ר קספר” ו”איפה הילד?” שהוציאו את אלבומיהם הראשונים גם הם באותה תקופה. עם ההצלחה, הלהקה לא התפשרה על חזונה והחליטה להוציא אלבום ניסיוני בשם “קח שירים” ובו לחנים שלהם לשירים של כמה מהמשוררים הגדולים בתרבות הישראלית בניהם: מאיר ויזלטיר, נתן זך, רחל, שמעון אדף ויהודה עמיחי. האלבום שיצא על גבי דיסק בשנת 1994 וכלל ספר תצלומים של חברם הצלם רונן ללנה, היה כישלון מסחרי עצום שפגע בתדמיתה של הלהקה המצליחה.

עם העבודה על האלבום השלישי הנושא את שמם ונודע כ”אלבום הצהוב”, הלהקה לא הצליחה להשיג חוזה הקלטות בשל חוסר עניין מצד חברות תקליטים שהביא אותם עד כדי מחשבה לוויתור על החלום. פגישה אקראית של אלמליח עם חברו קובי אוז שהקים באותה עת חברת תקליטים עצמאית בשם “לבנטיני”, הצילה את המצב כשהאלבום יצא תחת החברה והפך ללהיט מסחרי עצום. כמה משיריו הפכו לנכס צאן ברזל במוזיקה הישראלית כמו “למאיה יש אקדח” ו”היינו עושים אהבה”. האלבום כלל גם את “קאנא וואחה” שהיה לצעד חשוב בשילוב בין הרוק למוזיקה המזרחית כשהלהקה מבצעת את השיר בשפה המרוקאית.

במהלך השנים שלאחר מכן, ביססה “כנסיית השכל” את מקומה באופן סופי כאחת הלהקות החשובות ברוק הישראלי. כשהם נעים בין שיתופי פעולה מגוונים, מוציאים אלבומים מצליחים כמו “רוץ ילד”, “ידיים למעלה” ו”אוטוביוגרפיה” שכלל חידושים של שיריהם עם תזמורת שלמה כשהשירים מקבלים גרסאות חדשות בסגנון מזרחי ואף קלטי. שירם “שום דבר לא יפגע בי” שיצא ב-2008 למילותיו של סגן ארז שטרק ז”ל שנפל באסון המסוקים, הפך גם הוא להיט והכניס אותם לפסקול השכול. עובדה קשה וכואבת מאחר וגם סולן הלהקה יורם חזן הוא אח שכול. בנובמבר 2023 בזמן מלחמת “חרבות ברזל” פרסמה הלהקה ביצוע של השיר “שום דבר לא יפגע בי” עם קולה של עמית מן שנרצחה באירועי השבעה באוקטובר.

למרות חילוקי דעות לאורך השנים, אך עם מוסר עבודה גבוה ואמונה בדרכם, כנסיית השכל היא אחת הלהקות היחידות של גל שנות התשעים שלא התפרקה אחרי זמן קצר וממשיכה להצליח ולהוציא אלבומים חדשים עם אהבה רבה מצד הקהל שאימץ בחום את כור ההיתוך בין המערב למזרח.

אלבומים

עוד אלבומים

המייל הכתום

יש לכם חדשות במוזיקה? שתפו אותנו במייל הכתום

הירשמו לניוזלטר

ותקבלו עדכונים על כתבות, הופעות והטבות מיוחדות