The Beach Boys

תאריך הקמה: 1961
מיקום: קליפורניה, ארצות הברית
חברי הלהקה: בריאן וילסון, קרל וילסון, דניס וילסון, מייק לאב, אל ג'רדין
חברי עבר: דיוויד מרקס, ברוס ג'ונסטון, ריקי פאטר, בלונדי צ'אפלין
אלבומים בולטים: Pet Sounds, Smiley Smile, All Summer Long

הביץ’ בויז, מחלוצי הסרף רוק, היא אחת הלהקות המשפיעות והמצליחות ביותר במוזיקה הפופולרית של ארצות הברית. ההרכב נולד כאשר שלושת האחים לבית וילסון, בריאן, דניס וקרל, החלו לשיר הרמוניות קוליות לצלילי הפסנתר שאביהם מורי וילסון ניגן בביתם. יחד עם בן דודם, מייק לאב, וחברו ללימודים של בריאן, אל ג’רדין, התגבשה הלהקה לראשונה כאשר האב מורי, הפך למנהלה.

הלהקה הייתה מבין הראשונות שניגנה בסגנון הסרף רוק, עם שירה. עד אז, הסרף רוק בהובלתו של חלוץ הז’אנר דיק דייל, היה בעיקרו אינסטרומנטלי. סגנון זה הגיע לשיאו בתחילת שנות ה – 60 והיה מאופיין במלודיות קלילות וקליטות, ריפים של גיטרה ומקצבי תופים משתנים המשקפים את אורח החיים חסר הדאגות של תרבות הגלישה בקליפורניה. הבי’ץ בויז הוסיפו גם טקסטים בהתאם לרוח הז’אנר. הלהקה זכתה להצלחה אדירה בעיקר בארצות הברית, הצלחה שרק הביטלס הצליחה לקרוא עליה תיגר. הרבה מהצלחת הלהקה ניתן לזקוף לזכותו ויש שיאמרו לחובתו של מורי וילסון מנהל הלהקה, שדחק בלהקה וחבריה, לפעמים תוך שימוש באלימות, לעבוד ללא לאות. בין אם באולפן ההקלטות כשההרכב מוציא אלבומים ללא הפסקה כדי לשמור על מעמדו במצעד הפזמונים ובין אם בהופעות טלוויזיוניות או מול קהל גדול.

בריאן, שהיה המלחין והכותב העיקרי בלהקה, מאס מהר מאוד מההופעות והקהל הרב. כאשר הלהקה הייתה יוצאת לסיבובי הופעות, בריאן היה נשאר בבית וכותב שירים נוספים ללהקה. התחרות הסמויה עם הביטלס היוותה מקור השראה והתפתחות לבריאן. הרעיון של אלבום קונספט שכל השירים באותו סגנון ואותו רעיון מוזיקלי מתמשך, הלהיב את בריאן כאשר האזין ל- Rubber Soul של הביטלס שגרם לו להתחקות אחריהם ולהעפיל על יצירתם.

האלבום Pet Sounds, היה תשובה מוחצת ששינתה את פני המוסיקה לעד. ההפקה באמצעות טכנולוגיית “חומת הקול” שהגה פיל ספקטור, הטקסטים הנוגים וכמובן, השירה ההרמונית המדויקת של חברי הלהקה יצרה אלבום קונספט משובח שהשפיע על דור שלם של יצירה מוזיקלית. גם הביטלס הושפעו ממנו עמוקות וענו בתשובה משלהם שנה אח”כ עם האלבום Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

ווילסון המשיך ליצירה הבאה שלו שהיתה אמורה להיות גולת הכותרת, אך בעקבות בעיות משפטיות עם חברת התקליטים, ובעיקר בשל מצבו הנפשי שהלך והתדרדר תוך כדי עבודה על האלבום שהביאה אותו לאפיסת כוחות, הפרויקט השאפתני Smile מעולם לא הושלם ויצא לאור. מתחילת העבודות על הלהיט הענק Good Vibrations בסוף 1966, ועד שיצא לבסוף באלבום Smiley Smile, נערכו הקלטות וניסיונות רבים של וילסון לעבד ולהפיק את הפרויקט שהיה אמור להיות פורץ דרך במוזיקה האוונגרדית. אך המציאות הכתה בעתיד הלהקה.

בריאן הרבה להשתמש ב-LSD, סם פסיכדלי שיוצרים רבים נהגו לכתוב תחת השפעתו באותה תקופה. בעקבות התמוטטות העצבים שעבר התפתחה אצלו תסמונת דו-קוטבית שגרמה לו לדיכאון עמוק. גם חוסר ההצלחה המסחרית של Pet Sounds לא תרמה למצבו.

הביץ’ בויז המשיכו ליצור ולהוציא אלבומים, רחוקים מוזיקלית מתדמית נערי החוף הקלילים. הם התקדמו לצלילים פסיכדליים וארטיסטים ייחודיים שהיו שונים בנוף המוזיקלי באותה התקופה. כיום, נחשבת הלהקה ובעיקר מנהיגה והיוצר העיקרי שלה, בריאן ווילסון, לפורצי דרך חשובים בתולדות המוזיקה.

אלבומים

מאי 16, 1966
עוד אלבומים

המייל הכתום

יש לכם חדשות במוזיקה? שתפו אותנו במייל הכתום

הירשמו לניוזלטר

ותקבלו עדכונים על כתבות, הופעות והטבות מיוחדות